Genel olarak günde üç defa uyguladığımız beslenme için gıdaların seçimi, muhafazası ve nihayet tüketilmesi konusunda azami itina gösterilmelidir.
Gıdalar beslenme amacıyla tüketildiğinden, yeterli ve dengeli beslenmeye yönelik gıdaların seçimine gidilmesi gerekmektedir.
Gıdaların fiyatı, kalitesi yanında besin öğeleri miktarı da dikkate alınmalıdır. Sakatatların, yumurtanın, çökelek ve peynirin, lor gibi gıdaların zengin protein kaynağı olduğu unutulmamalıdır.
Genellikle piyasada işlenmemiş hayvansal ve bitkisel kaynaklı besinler veya gıda sanayinde işlenmiş besinleri alırız. Bu besinleri alırken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır.
Hasadı iyi yapılmamış yaralı, bereli , ezilmiş, üzeri küf üremeye başlamış sebze ve meyve satın alınmamalıdır. Ayrıca mevsimlik sebzelerin besin değerleri yüksek ve fiyatları daha ucuzdur. Bu nedenle mevsiminde çok bulunan meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.
Satın alınacak meyve ve sebzenin kalitesi de önem taşır. Yeşil yapraklı sebzeler yaprakları mümkün olduğu kadar fazla ve koyu yeşil olup gerginliğini kaybetmemiş, pörsümemiş olanlardan seçilmelidir.
Bitkisel besinler içinde ,tahıl ve tahıldan mamul gıda maddelerini satın alırken imalatçısı belli olmayan makarna ,bulgur, un gibi ürünleri satın almamak gerekir.
Unun renginin beyaz veya sarımtırak beyaz olması, sarıya dönüşmüş olmaması, açılmamış olması, nahoş kokusunun bulunmaması, kurt, böcek ve yabancı maddeler ve küflerden ari olmasına dikkat edilmelidir.
İyi kaliteli bir ekmeğin ; kabuğu yanmamış açık kahve renginde hafif sert ve gevrek,içi sünger gibi küçük ve muntazam gözenekli, kabukla iç birbirinden ayrılmamış durumda olmalıdır. Ekmek ağızda ekşi ve acı bir tat bırakmamalıdır.
Makarna, rengi kehribar sarısı renginde ve parlak olmalı, rengi ve şekli bozulmamış, beyaz benekler bulunmamalıdır. Kurt, böcek ve küflerden ari, şekilleri düzgün, çiğnendiğinde, ekşi lezzette olmamalıdır, iyi bir makarna kaynar suda yirmi dakika haşlandığında; uzunlamasına çatlamamalı, birbirine yapışmamalı ve pişme suyunu bulandırmamalıdır. Bulgur yeterince kurumuş, taneleri düzgün ve hemen hemen aynı büyüklükte olmalı, toz böcek ve diğer yabancı maddeleri ihtiva etmemelidir. Tabii bir renkte olmalı, suni bir sarı renk hissedilmemelidir.
Pirinç kullanış amacına göre satın alınmalıdır. Pilavlık için daha pahalı olan uzun taneli kulaklı tabir edilenler, dolmalık ve çorbalık için daha ucuz olan taneli veya kırıklı pirinçler satın alınmalıdır. Pirincin küflü ve böcekli olmamasına dikkat edilmelidir.
Baharat alırken, tabii renkte olmasına yabancı madde ihtiva etmemesine ve kendine has tat ve kokuda olmasına dikkat edilmelidir.
Etleri satın alırken genelde etin rengine, kokusuna, kontrol edilmiş, damgalı olmasına dikkat edilmelidir. Hazır kıymaların bekleme süresi bilinmediği ve bu şekilde bozulma ihtimalinin fazla olması nedeniyle zorunlu kalmadıkça hazır kıyma almaya özen gösterilmelidir.
Kabuğu çatlamış kırık yumurtaları , imalatçısı belli olmayan sucuk ,salam gibi ürünleri, belli kurumlardan sağlanmayan sütleri satın almamak gerekir.
Süt alırken ambalajı üzerinde imalat tarihine dikkat edilmelidir Peynirler kirli renkte , fazla gözenekli olmamalıdır. Tereyağının acımış olmamasına ve kokusuna dikkat edilmelidir.
Balığın kalitesi, cinsi ve tazeliği ile ölçülür .Taze balığın gözleri parlak ve lekesiz, solungaç kısımları kırmızımsı pembe renkte, pullar ve yüzgeçler diri, kasları sert ve esnek bir durumdadır.Kaslara basıldığı zaman parmağın izi hemen düzelmesi gerekir.
Bitkisel sıvı yağları alırken kullanma amacına göre seçim yapılması doğrudur. Şöyle ki; kızartma için daha çok ayçiçeği yağı gibi yağlar, soğuk yemekler ve salata için zeytinyağı tercih edilmelidir.
Bitkisel yağların berrak, tortusuz, kendine özgü renk ve kokuda olmasına ve ambalajında imalat tarihinin belirtilmiş olmasına itina gösterilmelidir.
Konserve alırken kapağın bombe yapmamış olması, kutu seklinin ve görünüşünün normal olması, üretim ve son kullanma tarihine dikkat edilmesine gerek vardır. Ayrıca kutu açıldığında kendine has koku ve görünüşte olmalıdır. Kapağı veya ambalajı açılan konserveler kısa zamanda tüketilmelidir.